12/11/2021
Pla Mundial per al Decenni d'Acció per a la Seguretat Viària
2021-2030, Decenni d'Acció per a la Seguretat Viària

Amb l'objectiu de reduir les morts i traumatismes deguts al trànsit en un 50%, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el període 2021-2030 com el Decenni d'Acció per a la Seguretat Viària.

Per a aconseguir aquesta fita, l'Organització Mundial de la Salut i les Comissions Regionals de Nacions Unides han elaborat ara un Pla Mundial en el qual s'exposen les mesures que és necessari adoptar. Està adreçat als principals responsables de la formulació de polítiques i ha de servir de model per a l'elaboració de plans i objectius nacionals i locals.

El Pla recomana l'adopció d'una sèrie de mesures que, encara que no són prescriptives, poden utilitzar-se per a fonamentar l'elaboració de plans d'acció nacionals de seguretat viària. Mesures per a fomentar el transport multimodal i la planificació de l'ús del territori, millorar la seguretat de la infraestructura viària i vetllar per l'ús segur de les vies públiques.

Segons aquest Pla, els accidents de trànsit causen gairebé 1,3 milions de defuncions prevenibles i s'estima que 50 milions de traumatismes cada any a escala mundial, la qual cosa els converteix en la principal causa de mortalitat de nens i joves a tot el món. I per al decenni vinent, es preveu que causaran altres 13 milions de defuncions i 500 milions de traumatismes i soscavaran el desenvolupament sostenible, particularment als països d'ingressos baixos i mitjans.