03/10/2022
Recursos didàctics per a l'arribada de l'educació viària als centres escolars
Aquest curs escolar serà el primer en el qual els alumnes rebin una formació bàsica en seguretat viària

El curs escolar 2022-2023 serà el primer en el qual els alumnes de primària, secundària i batxillerat rebin una formació bàsica en seguretat viària. 

I això és possible gràcies a la seva inclusió en el currículum escolar a través del Reial decret 157/2022 d'1 de març pel qual s'estableixen l'ordenació i els ensenyaments mínims d'Educació Primària, del Reial decret 217/2022 de 29 de març pel qual s'estableixen l'ordenació i els ensenyaments mínims d'Educació Secundària i del Reial decret 243/2022 de 5 d'abril pel qual s'estableixen l'ordenació i els ensenyaments mínims del Batxillerat. Això permetrà, no sols desenvolupar hàbits de mobilitat activa, autònoma i saludable entre els menors, sinó també fomentar actituds de respecte que incideixin en la prevenció dels sinistres de trànsit.

Després de la publicació dels citats Reials decrets, que incorporen les competències i els continguts bàsics, específics i obligatoris en mobilitat segura i sostenible en totes les etapes educatives, tant les comunitats autònomes com els centres escolars, han estat els encarregats de concretar, ampliar i donar forma a aquests continguts que, seran avaluables i que s'integraran de manera transversal en diferents assignatures com a Coneixement del Medi o Educació en Valors i, de manera especial, en la d'Educació Física.

Els recursos educatius, a través de diferents programes i materials, s'adaptaran a les necessitats específiques de cada etapa. Mentre que a Primària estaran enfocats en la promoció dels valors d'una mobilitat activa, saludable, segura i sostenible, ajudant per exemple a l'extensió dels camins escolars segurs, a la incorporació de la bicicleta com a vehicle habitual dels escolars o posant l'accent en els nous espais i models de convivència, com poden ser les Ciutats30, a Secundària i Batxillerat s'orientaran més a valors de seguretat viària a través de programes o activitats com Scape Room o el programa europeu Safety Tunes.

Amb la finalitat d'ajudar a la implementació d'aquests continguts, la Direcció General de Trànsit (DGT) posarà aquests recursos a la disposició de tots aquells centres escolars que ho desitgin, bé a través de la seva pàgina web, bé a través dels Coordinadors Provincials d'Educació Viària presents en cada Prefectura provincial de trànsit i que estaran disponibles per a recolzar en aquest procés als que ho necessitin.