27/09/2021
S'anuncia la creació d'un Sistema Nacional de Mobilitat Sostenible
Inspirat en altres sistemes ja existents com el de Salut o Protecció Civil

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), ha anunciat la creació d'un Sistema Nacional de Mobilitat Sostenible, inspirat en altres sistemes nacionals ja existents com el de Salut o Protecció Civil, que serà el que reforci la cooperació entre les diferents administracions i que estarà recollit en la nova Llei de Mobilitat Sostenible i Finançament del Transport.

La futura llei, que es presentarà al Consell de Ministres en les properes setmanes, establirà una jerarquia de mitjans de mobilitat, fomentarà la mobilitat activa i les polítiques inclusives per a persones amb diversitat funcional i inclourà la perspectiva de gènere i de no discriminació. A més, crearà un Pla Nacional d'impuls a la bicicleta, que culminarà l'estratègia que ja ha posat a rodar el Ministeri en els seus pressupostos d'enguany.

En relació amb aquesta llei, responsables del Ministeri han fet al·lusió al Pla de xoc de mobilitat sostenible segura i connectada en entorns urbans i metropolitans al qual es destinaran més de 6.500 milions d'euros dels fons europeus. El seu objectiu és impulsar la descarbonització de la mobilitat urbana i, com a resultat, millorar la qualitat de l'aire i la pròpia qualitat de vida en unes ciutats on els seus carrers no són ja espais reservats als automòbils sinó llocs de trobada de les persones que les habiten.

Aquestes inversions han de permetre un sistema de transport públic sostenible, amb flotes de vehicles de zero o baixes emissions, en un entorn digital de gestió del trànsit i la mobilitat, i han d'impulsar la infraestructura de recàrrega que necessiten els vehicles elèctrics.