09/02/2023
S'aproven les Zones de Baixes Emissions
Per a municipis amb més de 50.000 habitants

El Consell de Ministres ha aprovat el reial decret que regula les Zones de Baixes Emissions (ZBE). Els municipis espanyols de més de 50.000 habitants, els territoris insulars i els municipis de més de 20.000 habitants que superin els valors límit de contaminants regulats hauran d'adoptar durant el 2023 plans de mobilitat urbana sostenible que introdueixin mesures de mitigació que permetin reduir les emissions derivades de la mobilitat, incloent, entre altres, l'establiment de zones de baixes emissions.

Per a la seva implementació, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha elaborat -amb la col·laboració de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP)-, unes Directrius per a la creació de ZBE, a fi de que les Entitats Locals puguin emprar-les com a guia per a dissenyar i implantar aquestes àrees.

S'entén per ZBE l'àmbit delimitat per una Administració pública, en exercici de les seves competències, dins del seu territori, de caràcter continu, i en el qual s'apliquen restriccions d'accés, circulació i estacionament de vehicles per a millorar la qualitat de l'aire i mitigar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

El desenvolupament del reial decret aprovat defineix uns objectius concrets i quantificables en l'àmbit de les zones de baixes emissions, que puguin ser convenientment monitoritzats i avaluats, i estableix els requisits mínims que han de complir aquestes zones en aspectes clau com l’extensió, la delimitació o les condicions d'accés, aportant seguretat jurídica a particulars i empreses mitjançant una legislació homogènia en tot el territori nacional.

Les ZBE hauran de contribuir a millorar la qualitat de l'aire i mitigar el canvi climàtic i es vetllarà perquè les mesures associades al compliment d'aquests fins promoguin el compliment dels objectius de qualitat acústica, l'impuls del canvi modal i la promoció de l'eficiència energètica en l'ús dels mitjans de transport. Tot això repercutirà en una millora de la salut de la ciutadania i la qualitat de vida urbana, impulsant una mobilitat més sostenible i inclusiva amb menor impacte en la qualitat del medi ambient sonor, i fomentant la mobilitat activa i la recuperació de l'espai públic.