02/06/2023
120 municipis descarbonitzaran els seus nuclis urbans i fomentaran la mobilitat sostenible
L'objectiu del programa d'ajudes és contribuir a millorar la qualitat de l'aire a les ciutats

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) ha concedit provisionalment 500 milions d'euros dels fons europeus de recuperació Next Generation EU a 120 municipis de tota Espanya, en els quals viuen uns 18 milions de persones, per descarbonitzar el transport i fomentar una mobilitat activa i sostenible en els nuclis urbans. 

Gràcies a aquestes ajudes, el Ministeri cofinançarà 432 actuacions encaminades a la compra d'autobusos urbans elèctrics, el desplegament de carrils bici, la ‘peatonalització’ de carrers, la digitalització de serveis de mobilitat o la implantació de zones de baixes emissions, entre altres projectes.

El Ministeri ha seleccionat provisionalment aquests 432 projectes d'entre les 679 sol·licituds presentades per un total de 188 potencials beneficiaris del programa: municipis de més de 50.000 habitants, capitals de província i ajuntaments de localitats de més de 20.000 habitants que disposin d'un servei de transport públic col·lectiu urbà interior, i disposin d'un Pla de Mobilitat Sostenible. La convocatòria s'ha celebrat en règim de concurrència competitiva, per la qual cosa han estat seleccionades les actuacions que major puntuació han obtingut sobre la base de criteris de maduresa, impacte, qualitat i rellevància.

Aquesta resolució provisional correspon a la segona convocatòria del programa d'ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions (ZBE) i la transformació digital i sostenible del transport urbà.

L'objectiu del programa d'ajudes és contribuir a millorar la qualitat de l'aire a les ciutats i la descarbonització de la mobilitat. Amb aquest propòsit, les iniciatives seleccionades promouen l'impuls de sistemes de transport públic urbà fiable, assequible, atractiu i de nul·les emissions, així com el foment de la mobilitat activa (bicicleta, anar a peu) per reduir l'ús del vehicle particular a motor.