09/10/2023
Deu mesures crucials per un entorn escolar net i saludable
Un decàleg de la Societat Catalana de Pediatria i ISGlobal per reduïr la contaminació

 

Pediatres i epidemiòlegs catalans s'uneixen per demanar canvis immediats en els entorns escolars, especialment en les grans ciutats, on la contaminació és un perill constant per a la salut infantil.

 

Afirmen que les escoles han de ser llocs segurs i sans, però lamentablement, la realitat és ben diferent. Els nens i les nenes passen llargues hores a les aules, exposats a la contaminació ambiental que pot afectar greument la seva salut.

 

La Societat Catalana de Pediatria i els investigadors d'ISGlobal han elaborat conjuntament un decàleg amb deu mesures que podrien millorar la salut i el benestar dels més petits. Demanen a les administracions a prendre accions de manera urgent, ja que consideren inacceptable l'exposició actual dels alumnes als nivells de contaminació.

 

A continuació, presentem el decàleg complet per un entorn escolar saludable:

 

1.    Reducció de la contaminació atmosfèrica i acústica i de la perillositat vinculada al trànsit. Promoció del model "Ciutat 30" per reduir la velocitat del trànsit urbà i priorització de les zones de vianants als entorns escolars.

 

2.    Creació de camins escolars i carrils bici segurs per promoure la mobilitat activa dels estudiants i facilitar l'arribada i sortida de l'escola de manera autònoma i segura.

 

3.    Establiment de criteris basats en la proximitat al centre escolar per reduir els desplaçaments motoritzats i promoure la mobilitat activa.

 

4.    Transformació dels carrers adjacents als centres educatius en zones d'aparcament per a bicicletes, patinets i espais públics amb vegetació i zones de joc. Promoció de l'ús d'autobusos elèctrics en les línies escolars.

 

5.    Instal·lació de sensors de qualitat de l'aire i acústica a les aules com a eines per millorar la salut i el benestar dels estudiants.

 

6.    Naturalització dels patis escolars amb vegetació per millorar la qualitat ambiental i mitigar els efectes de l'illa de calor. Implementació de resiliència arquitectònica per adaptar les escoles al canvi climàtic.

 

7.    Foment de l'activitat lectiva a l'aire lliure sempre que sigui possible, traslladant les classes a entorns naturals pròxims al centre educatiu.

 

8.    Implementació d'iniciatives com "Entorns sense fum" i "Classe sense fum" per reduir l'exposició al fum del tabac i prevenir el tabaquisme i l'ús de drogues entre els estudiants.

 

9.    Desenvolupament de plans de salut mediambiental escolar amb la participació de tota la comunitat educativa i integració de la salut mediambiental en el currículum escolar.

 

10. Integració d'experts i afectats en les decisions sobre mobilitat i entorns escolars segurs i saludables, incorporant les seves opinions en els plans d'ordenació urbanística i mobilitat urbana sostenible.