08/06/2022
Impulsen la participació en la Setmana Europea de la Mobilitat 2022
Enguany se celebrarà la vint-i-dosena edició de la Setmana Europea de la Mobilitat

Del 16 al 22 de setembre d'enguany, se celebrarà la vint-i-dosena edició de la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM).

La inscripció per a participar ja està oberta i disponible en aquest enllaç, segons informa el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) com a coordinador nacional de la Setmana Europea de la Mobilitat, conjuntament amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA).

Aquesta iniciativa, sorgida l’any 2000, era coneguda originalment com “La ciutat sense el meu cotxe”. A partir de 2002 aquesta proposta es va integrar en el que avui coneixem com “La Setmana Europea de la Mobilitat”. La SEM se celebra cada any per a promocionar la mobilitat sostenible i fomentar el desenvolupament de bones pràctiques i mesures permanents en matèria de mobilitat. El dia clau d'aquesta setmana és el 22 de setembre, conegut com el “Dia sense cotxes”, que consisteix a reservar a vianants, ciclistes i transport públic una o diverses zones dels municipis.

La Setmana Europea de la Mobilitat és una iniciativa adreçada a sensibilitzar, tant als responsables polítics com als ciutadans europeus, sobre les conseqüències negatives que té l'ús excessiu del cotxe a la ciutat per a la salut i el medi ambient. Al mateix temps, recorda els beneficis que comporta l'ús de transports sostenibles com la bicicleta o els desplaçaments a peu. En aquest marc, la SEM té per objecte contribuir a la cerca de noves solucions que permetin reduir els problemes derivats del transport, a través de l'intercanvi d'experiències entre els diferents municipis que hi participen a escala europea.

Des dels seus inicis l'any 2000, Espanya ha liderat la participació en la Setmana Europea de la Mobilitat. L'any passat, dels 3.184 municipis que es van adherir a la iniciativa, 463 van ser espanyols. Al mateix temps, de les 8.293 mesures permanents que es van presentar, 1.800 pertanyien a municipis espanyols.

En passades edicions la SEM ha tingut un gran acolliment entre la societat civil, organitzacions socials, institucions i empreses, que s'han sumat a les activitats relacionades amb la mobilitat sostenible per a conscienciar als ciutadans sobre el benefici que genera triar maneres de transport no contaminants. Durant l'any 2021 es van realitzar 343 bones pràctiques a Espanya, amb 199 entitats participants.