09/04/2024
Longtails
El fenomen urbà de les bicicletes allargades que permeten dur a dos nens

A finals de setembre, Girona va ser l'escenari de l’Euro Mobility Festival, un esdeveniment que s’ha posicionat com a referent en la mobilitat sostenible i urbana.


Els assistents van poder conèixer diferents vehicles de mobilitat urbana sostenible i un dels que va despertar gran interès van ser diverses variants de bicicletes ‘longtails’ o ‘cargo bikes’, especialment entre les famílies amb nens petits.


Aquest tipus de vehicles ofereix espai per a moure’s en bicicleta amb dues criatures i a més disposen de capacitat addicional per a compres. Les famílies van destacar les ‘longtails’ com una opció pràctica i sostenible per al transport familiar, i també van saber valorar altres beneficis significatius associats a aquest canvi en el mode de transport, com l’exercici físic i la connexió familiar.


La popularitat de les bicicletes ‘longtails’ és notable a països del nord d’Europa com 

els Països Baixos, Alemanya, Bèlgica o Suïssa, entre d’altres.


Malgrat el seu augment de popularitat, encara hi ha un llarg camí per recórrer abans de poder equipar-nos a altres ciutats europees en termes de facilitats per les ‘longtails’ o ‘cargo bikes’.


Un dels principals desafiaments identificats és la falta d’espais d’aparcament adequats per aquest tipus de vehicles. Tot i que algunes iniciatives han començat a abordar aquesta problemàtica, queda feina per fer per assegurar espais d'aparcament segurs i accessibles.


Durant l'Euro Mobility Festival, es van presentar diverses marques i models de bicicletes 'longtails’ disponibles al mercat, incloent-hi opcions elèctriques. L'esdeveniment va servir com a plataforma clau per promoure la mobilitat urbana sostenible, destacant el paper de Girona com a referent en la cultura de la bicicleta urbana.