07/12/2022
Mobilitat més segura als municipis catalans
Ajuts per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l’àmbit urbà de 91 municipis

Un total de 91 municipis de menys de 50.000 habitants rebran ajuts per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l’àmbit urbà, impulsar la pacificació del trànsit i aconseguir una reducció de l’accidentalitat.

Aquests ajuts, establerts per primera vegada per part del Departament d’Interior, s’emmarquen dins del Pacte Nacional per a una Mobilitat segura i sostenible de la Generalitat de Catalunya.

L’import inicial del programa, de 5 milions d’euros, s’ha ampliat fins als 10 milions per donar resposta a la gran quantitat de sol·licituds. En total, es van presentar a la convocatòria 226 ajuntaments i, d’aquests, 122 complien els requisits per a l’atorgament de la subvenció. D’aquesta manera, amb aquesta major dotació econòmica es podran executar projectes a un total de 91 municipis.

De la mostra de projectes analitzats, en el 66% dels casos la intervenció es produeix en travesseres i el 63% dels projectes contenen intervencions per a la millora dels itineraris de vianants accessibles. Alhora, en un 30% dels casos la subvenció es destinarà a ampliacions de voreres, semaforització per a vehicles i l’execució de camins per a vianants i carrils de bicicletes, una aposta clara per la mobilitat activa i la seguretat dels vianants. En un 16% dels casos, es finançaran actuacions destinades a reduir la velocitat dels vehicles privats, limitar l’ús del vehicle privat i promoure, en tot cas, la mobilitat del vehicle elèctric.

L’any passat, el 35% de les víctimes mortals de trànsit a Catalunya va tenir lloc en l'àmbit urbà, a causa de la concentració humana i el gran nombre de desplaçaments que es realitzen diàriament. A més, són espais limitats on conflueixen i conviuen els diferents usuaris de la via pública com són els vianants, ciclistes, usuaris de vehicles de mobilitat personal, vehicles particulars, comercials i vehicles de transport públic.