31/07/2020
Arriben els passos de vianants intel·ligents
Es tracta d’un dispositiu que evita les distraccions del vianant

S'ha presentat recentment en societat el dispositiu AiCross (Artificial Intelligence Cross), el pas de vianants intel·ligents contra les distraccions.

Es tracta d'una plataforma vibratòria que s'activa quan un vianant vol creuar i el semàfor està en vermell o un vehicle s'està acostant. En trepitjar la plataforma, el vianant rep una vibració com a senyal d'alarma que existeix un perill imminent. D'aquesta forma, AiCross aporta als passos de vianants un major grau d'efectivitat a l'hora d'advertir d'un possible risc, ja que a més de vibracions, es poden incloure avisos lumínics i acústics, indicats per a persones amb problemes de visió o auditius.

AiCross està fabricat amb materials d'última generació utilitzats en la indústria aeronàutica. Al seu interior hi ha diferents tipus de sensors capaços d'activar senyals acústics i lluminosos i adaptar-se a les exigències de qualsevol pas de vianants. AiCross pot instal·lar-se tant integrat en l'asfalt, com muntat sobre una plataforma elevada. Es pot instal·lar a la pròpia calçada, a la vorera o entre ambdues, podent-se personalitzar en colors, materials i acabats.

Els nous hàbits i models de mobilitat posen cada vegada més en perill la integritat del vianant. És cada vegada més freqüent veure vianants que circulen aliens al seu entorn, distrets per elements electrònics com els auriculars i telèfons intel·ligents, la irrupció de nous sistemes de mobilitat individual com a bicicletes o patins, la insonoritzat dels vehicles promoguda per la implementació de la tecnologia elèctrica, etc.

Segons la Direcció General de Trànsit (DGT), es va confirmant la tendència que en els darrers anys s’estan reduint els morts entre els usuaris de vehicles de quatre rodes mentre que augmenten els morts d’usuaris vulnerables. I entre aquests, els usuaris més vulnerables són els vianants, que l'any 2019 van registrar un total de 115 morts.