19/07/2023
Atenció a les noves senyals de circulació!
Nova una actualització de la senyalització viària als carrers i carreteres

El nou Reglament General de Circulació comporta una actualització de la senyalització viària als carrers i carreteres. Aquesta actualització té diversos objectius: adaptar aspectes de la senyalització als canvis en la mobilitat actual, respondre a les peticions dels ajuntaments i del Parlament per adequar la senyalització del trànsit als nous aspectes tecnològics i d’igualtat de gènere i agilitzar el procediment d’actualització dels catàlegs de senyalització vertical i de marques viàries.

Fins ara, els responsables municipals o autonòmics creaven senyals propis quan aquestes no estaven incloses en el Catàleg de Senyals, generant així diferències entre municipis. Amb aquest canvi, s’unificaran tots els senyals aprovats per cada ciutat, evitant confusions.

La millora en la senyalització tindrà un impacte positiu. Estudis han demostrat que una senyalització adequada redueix els accidents de trànsit, situant-se com la tercera mesura més efectiva en termes cost-benefici per a la seguretat viària.

La substitució dels senyals afectats serà gradual i es realitzarà durant la construcció de nous trams viaris o quan la reposició dels senyals existents sigui necessària. No serà necessari substituir tots els senyals existents, sinó només aquells que requereixin manteniment o hagin experimentat canvis en el seu disseny.

A Espanya, hi ha milions de senyals i cartells d'orientació que han superat el seu termini de garantia de làmina retro reflectant i necessiten ser renovats. Segons l’informe "Necessitats d'Inversió en Conservació 2021-2022", cal renovar 100.000 senyals a la Xarxa de l'Estat i 260.000 senyals a la xarxa autonòmica. A més, s’haurà de repintar les marques viàries en 20.000 quilòmetres de carreteres. Aquestes accions requeriran una inversió significativa.

Més info aquí.