12/01/2021
Carreteres intel·ligents que parlen i canten
Les carreteres en un futur incorporaran noves funcionalitats

Les carreteres en un futur molt proper seran més segures. Per a això, incorporaran noves funcionalitats com, per exemple, la possibilitat de generar música que serveixi per a advertir als conductors sobre un perill en la carretera o del seu excés de velocitat; convertiran als vehicles en fonts d'energia que permeti encendre els fanals de les carreteres; podran dir-nos el pes d'un camió i carregar els vehicles elèctrics mentre viatgen sense necessitat de parar.

A més, els senyals de trànsit no tindran molt a veure amb els actuals. Hi haurà cruïlles intel·ligents, que adaptin el seu comportament al trànsit del moment, i incorporaran avançats sensors i diferents dispositius de comunicació que permetran reduir al màxim els temps de rescat en cas d'accident. També “parlaran” amb els conductors, als quals avisaran de manera automàtica de les seves infraccions al volant. Aquestes són algunes de les tecnologies que, sens dubte, podríem veure per les carreteres de tot el món en no masses anys.

Aquestes són algunes de les propostes de com seran les carreteres en un futur no gaire llunyà que es contemplen a l'estudi de la Universitat de Saragossa, el Centre Universitari de la Defensa, la Universitat Politècnica de València i la Universitat Nacional Tsing Hua de Taiwan.

A l'actualitat, segons apunten els experts que han participat en aquest estudi, més d'un milió de persones moren cada any a tot el món a causa d'accidents de trànsit. L'objectiu a llarg termini és que els transports per carretera siguin completament segurs, és a dir, que no hi hagi cap víctima. Els vehicles autònoms i el desplegament de noves tecnologies en les pròpies carreteres possibilitaran una reducció d'aquestes xifres a curt termini

Per a l'elaboració del seu estudi, l'equip investigador ha analitzat projectes que s'estan duent a terme en països com la Xina, el Regne Unit, Suècia, Japó o Espanya.