13/10/2023
Celebrem el primer aniversari de l'Educació Viària obligatòria
Els alumnes reben formació sobre mobilitat autònoma i saludable

El curs 2022-2023 es va impartir per primera vegada a Espanya l’educació vial com a matèria obligatòria a escoles i instituts, gràcies a la reforma de la llei LOMLOE.

 

Aquest canvi de legislació, recollit en la Lley Orgánica 3/2020, propicia que els alumnes de Primària, ESO, Batxillerat i Formació Professional rebin formació sobre mobilitat autònoma i saludable, a més d’actituds de respecte entre els diferents actors de la mobilitat.

 

Uns fonaments actitudinals que deixen llavor en nens i adolescents, que són i seran els ciutadans del futur i que, precisament, són els que utilitzen les noves formes de mobilitat com les bicicletes o patinets.

 

Promoure aquests aprenentatges permetrà incidir en la idea que la responsabilitat sobre la seguretat viària és una qüestió que ens implica tots i totes.

 

Un avanç significatiu, però amb reptes pendents.

 

Durant aquest any, s'han desenvolupat diverses iniciatives per dotar de recursos a la comunitat educativa en matèria de Seguretat Viària, adaptant-los a cada etapa, treballat en la creació d'escenaris d'aprenentatge actiu, abordant la formació del professorat, la generació de continguts didàctics i la creació de xarxes de col·laboració.

 

Tot i que la inclusió de l'Educació Viària com a assignatura obligatòria a Espanya representa un avanç significatiu, encara hi ha reptes pendents, com la formació de professors, l’homogeneïtzació de programes i la coordinació entre diferents nivells de govern.

 

Per descomptat, no es tracta de carregar als centres educatius tota la responsabilitat. Família, mitjans de comunicació i la societat en general tenen molt a fer.

 

L’educació viària és un aspecte més de l’educació integral de la persona, lligat al coneixement d’un mateix i de tot allò que l’envolta. Per aquest motiu, el sistema educatiu i les famílies s’han d’involucrar, perquè són els dos pilars fonamentals en la formació dels nens i nenes.

 

L'educació viària és essencial per formar ciutadans responsables i conscients de la seguretat en la mobilitat.