27/03/2020
Ciutats que caminen
Les ciutats de València, La Rinconada i Bilbao són les guanyadores del Premi Ciutats que Caminen 2020 que promou la Xarxa de Ciutats que Caminen.

Es tracta d'un guardó creat amb la finalitat de reconèixer les actuacions posades en marxa pels municipis dins el camp de la seguretat viària, l'accessibilitat universal i el medi ambient.

Tant a la categoria de grans ciutats, que ha guanyat València, com a la de ciutats mitjanes, el guardó de la qual ha estat per a La Rinconada (Sevilla), el jurat ha destacat la visió global de les transformacions presentades, que afecten àmplies zones de la ciutat, impulsant accions urbanes dirigides a fomentar el predomini per als vianants. Al mateix temps, les dues ciutats denoten un gran esforç en la difusió de les actuacions dins d'un marc conceptual que ressalta als vianants com a protagonistes dels espais públics.

La candidatura de València, titulada La Ciutat de les Places, es refereix a la imminent conversió en zona de vianants de diversos espais d'enorme valor icònic per la tercera ciutat peninsular: la de l'Ajuntament, la de la Reina i la de Sant Agustí, a més de l'entorn del popular Mercat Central de la ciutat. És una acció que no es limita a les pròpies places, sinó que abasta múltiples carrers adjacents, creant un ecosistema central de marcat caràcter per als vianants que sens dubte definirà el caràcter de la ciutat en les properes dècades i contribuirà a la disminució de l'estrès urbà.

Pel que fa a La Rinconada, s'ha valorat l'important impuls per als vianants a través del disseny i la gestió d'espais i llocs per a les persones, la integració de les xarxes per als vianants; l'eliminació de barreres arquitectòniques i el foment de l'accessibilitat universal a través de plataformes úniques. Totes les seves accions es van emmarcar en un permanent suport als desplaçaments a peu, la reducció d'espais per al vehicle i la dotació de zones per als vianants amb arbres i vegetació que milloren la qualitat de vida i contribueixen a la cultura del caminar.

Així mateix, en la categoria de Ciutat Amiga que premia la tasca de les ciutats que destaquen en algun aspecte de la caminabilitat, Bilbao ha estat la ciutat triada pels seus plantejament inclusius, entre els quals destaca l'eliminació de barreres arquitectòniques, amb un programa de mobilitat vertical que inclou més de 40 ascensors urbans i diverses rampes elèctriques; el marcat enfocament de gènere, en el qual la mobilitat juga un paper fonamental, com a ascensors oberts 24 hores, o parades de transport públic a demanda.

També va resultar molt ben valorada la seva reinvenció com a ciutat 30, el seu pla per a l'eliminació de semàfors, la importància que donen a la qualitat dels espais públics per a les persones que caminen i els seus esforços per a treballar per la mobilitat sostenible amb un enfocament global.

La Xarxa de Ciutats que Caminen és una associació internacional sense ànim de lucre, oberta a ajuntaments i d'altres administracions públiques compromeses amb la caminabilitat. El seu objectiu principal és que els vianants siguin els màxims protagonistes de la mobilitat urbana i de l'espai públic.