10/08/2022
Creix la mobilitat en transport públic en dia feiner a Catalunya
Recuperació progressiva dels desplaçaments en transport públic en dies feiners

El creixement del 25% dels desplaçaments en transport públic en dies feiners l’any 2021, a l’àmbit de l’ATM de Barcelona, evidencia la recuperació progressiva dels nivells anteriors a la pandèmia. De fet, aquests tipus de desplaçaments són els que han augmentat més respecte del 2020, gairebé en mig milió de viatges.

Pel que fa a la mobilitat activa (anar a peu, bicicleta o patinet) representa gairebé la meitat dels desplaçaments diaris (49%), seguit de la mobilitat en vehicle privat (37%) i la mobilitat en transport públic (14%). La mobilitat total en dia feiner s’incrementa un 1,1% respecte del 2020, assolint gairebé 17 milions de desplaçaments diaris.

Aquestes dades s’extreuen de l’EMEF 2021, enquesta d’estadística oficial de l’ATM realitzada per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB).

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) és un consorci interadministratiu de caràcter voluntari, creat el 1997, al qual es poden adherir totes les administracions titulars de serveis públics de transport col.lectiu, individualment o mitjançant entitats que les agrupin i les representin, que pertanyin a l’àmbit format per les comarques de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Berguedà, el Garraf, el Maresme, el Moianès, Osona, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, on resideixen el 75% de la població de Catalunya.

Certa recuperació de la mobilitat

Tot i estar lluny dels valors de mobilitat diaris d’abans de la pandèmia, l’any 2021 s’observa una certa recuperació de la mobilitat diària, amb un augment de gairebé 200.000 desplaçaments en dia feiner a l’àmbit de l’ATM; un increment de l’1,1% respecte del 2020.

La quota de mobilitat personal se situa al 38% el 2021, lleugerament per sota del 2020 i del 2019. La mobilitat ocupacional (17,1%) -feina i estudis- augmenta respecte al 2020, però es manté encara per sota del 2019.

Els motius dels desplaçaments no han variat de manera homogènia. La mobilitat per feina i estudis augmenta un 3,8% i un 10,6% respectivament. Els motius personals es redueixen de manera generalitzada, excepte els que es fan per motius d’anar al metge i els que es fan per oci. Aquests darrers -que van patir una forta davallada el 2020 amb les restriccions per la pandèmia- es recuperen notablement l’any 2021, augmentant en un 20,3% i 36,5% respectivament.

Gairebé el 10% de la població no surt de casa i el 14% teletreballa

Amb les conseqüències de la pandèmia encara vigents, es manté una proporció de persones que no surten de casa de gairebé del 10%. Tot i això, els valors es redueixen respecte de l’any 2020, quan es va assolir un 14,4%. Abans de la pandèmia, aquest col·lectiu representava un 7%. Els motius més habituals per no sortir de casa són: no voler o necessitar sortir, per malaltia o perquè el treball o estudi es realitza, des de casa. En concret, un 14% de la població teletreballa en l’àmbit de l’ATM. Cal tenir en compte que a la primavera del 2021 aquest valor era del 17% i a la tardor es va reduir fins a l’11%.