10/12/2021
El desafiament de ciutats més saludables
Les ciutats espanyoles presenten paràmetres mig-alts pel que fa a l'estat de salut de la seva població

Les ciutats espanyoles presenten paràmetres mig-alts, entre el 64% i 74%, pel que fa a l'estat de salut de la seva població, la seguretat econòmica o l'índex de seguretat, encara que tenen un ampli marge de millora en la reducció de la contaminació i la mobilitat sostenible.

Aquestes són algunes de les principals conclusions de l'Índex de Salut de les Ciutats elaborat per la consultora IdentCity en col·laboració amb l'asseguradora DKV.

Aquest estudi identifica les fortaleses i febleses de les 50 capitals de província d'Espanya i les 2 ciutats autònomes, a partir de 78 indicadors.

En el cas de l'entorn físic, en el qual s'avaluen temes com la contaminació, la mobilitat i l’urbanisme, les ciutats obtenen una mitjana del 62%. Tot i que els resultats no són baixos, en aquesta dimensió és en la qual es detecta un major marge de millora en comparació amb la resta de dimensions de l'índex.

Per exemple, en termes de contaminació a les ciutats i considerant la relació existent entre les malalties respiratòries i la concentració de partícules contaminants a l'aire, encara queden grans desafiaments. De mitjana, a les ciutats estudiades hi ha 21,53 μg/m³ de material particulat PM10 (micrograms de material particulat per metre cúbic d'aire). Aquest tipus de contaminant, si l'exposició és alta, és capaç de provocar diferents malalties.

Ciutats destacades

Madrid és la ciutat amb major puntuació general a l'Índex de Salut de les Ciutats, un 73,9%, respecte al 70% de mitjana de les altres ciutats espanyoles. Madrid destaca per la seva adopció de conductes saludables, però té en la mobilitat sostenible un obstacle a vèncer. La ciutat compta amb 0,04 km ciclables per km² de sòl urbà. Una xifra molt inferior si es compara amb altres ciutats com Barcelona o València.

Segons l'estudi, la ciutat que compta amb la mobilitat sostenible com un senyal d'identitat pròpia és Barcelona. Amb una puntuació general d'un 71,6% a l'índex, té 2,51 km ciclables per km² de sòl urbà.

València i Saragossa també destaquen per sobre d'altres ciutats espanyoles. La primera per les conductes saludables de la seva població, i la segona pels anys de vida saludable de la seva població (81,57 anys).