01/03/2023
L'enfocament transversal de la mobilitat urbana
És fonamental per a aconseguir ciutats més segures, saludables i sostenibles

Com fer les ciutats més segures, saludables i sostenibles, ha centrat els debats i reflexions de la “VII Trobada de ciutats per a la seguretat viària i la mobilitat sostenible” celebrat recentment a Valladolid.

Organitzat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), la Direcció General de Trànsit (DGT) i l'Ajuntament de Valladolid, l'esdeveniment ha demostrat la vocació d'abraçar les dimensions de la sostenibilitat ambiental, la seguretat viària, la salut i el benestar de les persones que habiten les ciutats. Un compromís a aconseguir que només serà possible gràcies a la col·laboració entre les diferents administracions, el sector privat i els ciutadans.

En aquesta VIII edició, s'ha aprovat una Declaració que permet respondre amb mesures concretes als canvis que estan vivint les ciutats a l'àmbit de la mobilitat.

Entre altres punts, aquesta Declaració manifesta la necessitat de potenciar els Plans de Mobilitat Urbana Sostenible i les Ordenances de Mobilitat com a instruments fonamentals de planificació i concebre la mobilitat des d'un enfocament transversal que tingui en compte els seus impactes sobre la seguretat, la sostenibilitat, la salut pública, el benestar i l'eficiència productiva.

També es destaca la necessitat de continuar el treball que es fa per a humanitzar les ciutats i impulsar el desplaçament per als vianants i amb bicicleta, com a manera de millorar la qualitat de l'aire, reduir l'emissió de soroll i millorar la nostra salut, i aprofitar el potencial que en aquests àmbits tenen les Zones de Baixes Emissions.

Altres punts d'interès d'aquesta Declaració són els següents:

• Avançar en un model de gestió de la mobilitat que combini la segregació d'espais per a diferents mitjans, com a manera de protegir els mitjans vulnerables i promoure la mobilitat activa, amb espais públics de convivència entre tots els mitjans a velocitats segures.

• Potenciar la conscienciació i l'educació viària en les etapes escolars, en el marc dels nous decrets educatius, així com la seguretat en els entorns de col·legis.

• Intensificar els esforços per a complir la meta de reduir en un 50% el nombre de persones mortes i hospitalitzades a les nostres ciutats.