19/03/2021
L'ús del patinet elèctric es multiplica per quatre a la metròpolis de Barcelona
Hem passat de 10.000 a 40.000 desplaçaments diaris

L'ús dels vehicles de mobilitat personal (VMP) s'ha multiplicat per 4 a la metròpolis de Barcelona els darrers 3 anys, i ha passat dels 10.000 desplaçaments diaris l'any 2017 als 40.000 desplaçaments l'any 2019. 

Tot i aquest important creixement, l'ús d'aquest tipus de vehicles representa només el 0'4 % dels desplaçaments diaris a l'àrea metropolitana, mentre que, per exemple, la bicicleta suposa un 1'9 % dels moviments (uns 0,2 milions).

Són algunes de les dades recollides a l’estudi realitzat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), que analitza l'evolució d'aquest tipus de vehicles a l'àmbit metropolità, identifica els possibles canvis en les pautes de mobilitat i defineix el perfil d'usuari, entre d’altres aspectes.

A la metròpolis de Barcelona, prop de 118.000 persones són usuàries ocasionals o habituals del patinet, el segway o altres ginys, mentre que més de 40.000 tenen un o més patinets a la llar . Pel que fa al tipus de desplaçaments, el 54 % són per motius de feina o estudis i el 46 % per motius personals, i tenen una durada mitjana de 15 minuts. Es produeixen majoritàriament en el continu urbà de Barcelona.

Aproximadament la meitat de les persones que el fan servir tenen entre 30 i 44 anys i són majoritàriament homes (60-70 %). Les persones que els utilitzen van menys a peu i en cotxe que la mitjana de la població, però més en bici, moto i transport públic.

En aquest sentit, en el cas de Barcelona, el 16 % dels usuaris de patinet elèctric el fan servir per reemplaçar el vehicle privat (cotxe o moto). D'altra banda, el 48 % el fa servir per substituir el transport públic; tanmateix, part dels nous desplaçaments en vehicles de mobilitat personal solen combinar-se amb el transport públic