27/09/2021
Els vianants guanyen espai a les ciutats
S'eliminen les voreres de 1,5 metres.

L'Administració no ha acceptat la petició de la Xarxa de Ciutats que Caminen d'ampliar la seva referència legal a 2,20 metres. En canvi, si que ha acceptat eliminar la possibilitat que les voreres tinguin 1,5 metres, una mesura que fins ara es permetia de manera excepcional.

Segons informa la Xarxa de Ciutats que Caminen, amb la nova configuració, alguns carrers que es dissenyaven sobre la base de l'esquema habitual de voreres i calçada, dedicant només 3 metres a totes dues voreres, ja no podran fer-ho, perquè ara hauran de dedicar un mínim de 3,60 metres a la seva part per als vianants. Aquest espai lliure per al pas no pot incloure fanals, papereres, bancs, terrasses, contenidors, etc. Algunes carrers-passadissos tradicionals que es transformin hauran de convertir-se obligatòriament en espais de plataforma única, que podrien donar lloc a nous carrers-salons.

Tots aquests extrems es recullen a la nova ordre ministerial que desenvolupa “les condicions bàsiques d'accessibilitat i no discriminació per a l'accés i la utilització dels espais públics urbanitzats”, que entrarà en vigor al gener del proper any.

Aquesta norma d'accessibilitat, entre d’altres variables, està permetent guanyar espai per al vianant en els projectes de transformació urbana de moltes ciutats.