03/06/2021
Espanya, entre els quatre països amb millors taxes de sinistralitat viària de la UE
És el quart país de la Unió Europea amb menor taxa de mortalitat per accidents de trànsit

Espanya, amb 29 morts per milió d'habitants, és el quart país de la Unió Europea amb menor taxa de mortalitat per accident de trànsit, només per darrere de Suècia (18), Malta (21) i Dinamarca (27) i per davant, per primer cop a la història, de països de referència en seguretat viària com Holanda (31), Alemanya (33) i França (39).

Aquestes són les xifres provisionals de víctimes mortals en carretera al 2020 que ha publicat la Comissió Europea i que estimen que a tota la Unió Europea van morir 18.000 persones per sinistres vials, la qual cosa suposa un descens del 17% (-4.000 víctimes) en comparació amb 2019.

Segons la Comissió Europea, el menor volum de trànsit a conseqüència de la pandèmia sanitària ha tingut un impacte directe, encara que no mesurable, en aquesta baixada de la sinistralitat viària, ja que alguns països europeus, malgrat aquesta reducció de la mobilitat, van augmentar les víctimes i van augmentar els comportaments de risc, en particular l'excés de velocitat, durant els períodes de tancament.

Segons les dades publicades, 18 dels estats membres van registrar un menor número de morts, encara que la reducció no ha estat igual. Els descensos superiors al 20% es van produir a Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Espanya, França, Croàcia, Itàlia, Hongria, Malta i Eslovènia. En canvi, països com Estònia, Irlanda, Letònia, Luxemburg i Finlàndia van augmentar el nombre de persones mortes.

Amb una taxa de 42 morts en carretera per cada milió d'habitants, la UE continua sent el continent amb majors nivells de seguretat viària en carretera. La mitjana mundial es situa en més de 180.