12/11/2020
Europa vol promocionar l'ús de les bicicletes familiars
A càrrec del projecte City Change Cargo Bike i la iniciativa Cyclologistics

El projecte City Change Cargo Bike i la iniciativa Cyclologistics, finançats majoritàriament per la Unió Europea, tenen com a objectiu accelerar l'ús de les CargoBikes a les ciutats dels diferents països de la Unió, especialment per a la distribució de mercaderies però també pel transport de persones. 

La legislació actual en els diferents Estats membres no és homogènia. A Dinamarca, per exemple, es permet el transport de fins a 6 nens en cada bicicleta especialment homologada. A Espanya, la legislació nacional delega en les ordenances municipals tot el que sigui relatiu a la circulació urbana d'aquestes bicicletes.

Per al City Changer Cargo Bike, el potencial d'aquestes bicicletes familiars o de càrrega, és enorme ja que poden substituir els lliuraments comercials en ciutats fins a un 25%, els viatges de servei comercial i manteniment en un 50%, i els viatges logístics privats (compres, oci, transport infantil) fins a un 77% dels casos. Es tracta d'un nou concepte de logística, que redueix la congestió i les emissions; augmenta la seguretat i l'ús de l'espai públic.

No obstant això, aquesta solució innovadora és present a molt poques ciutats i, en el millor dels casos, es troba en la fase inicial en d’altres ciutats europees, però el seu màxim potencial no s'ha aconseguit encara en cap ciutat del continent europeu.

A Espanya, les primeres ciutats que ho han experimentat han estat Donostia-Sant Sebastián i Vitòria-Gasteiz, que han comptat amb el suport de la guia ‘Porta a les/els nens en una bici familiar’, una publicació que recull algunes recomanacions i explora els beneficis de la utilització d'aquesta mena de vehicles.