27/03/2020
Important repercussió del coronavirus a la mobilitat
Les restriccions de mobilitat pel coronavirus han tingut una important repercussió pel que fa al trànsit, la sinistralitat viària i la contaminació.

Segons dades de la Dirección General de Tráfico (DGT), el trànsit als accessos a les grans ciutats ha descendit en els primers dies de confinament un 64% i el nombre de moviments fronterers ha baixat en un 76% respecte a la mateixa època de l'any passat.

I pel que fa a desplaçaments de llarg recorregut per tota la geografia espanyola, aquests han disminuït un 61,9%, i ha estat al centre peninsular, la Comunitat Valenciana i a Andalusia on més s’ha observat aquest descens. Del 1.056.308 de viatges de llarg recorregut produïts en dies equivalents de l'any passat, s'han realitzat 402.130 viatges durant aquests dies de confinament.

Descendeixen les víctimes

Dues persones han perdut la vida en sengles accidents de trànsit ocorreguts en el primer cap de setmana després del decret de l'estat d'alarma que limita els desplaçaments per carretera per la crisi del coronavirus.

El cap de setmana anterior es van registrar 10 víctimes mortals en les carreteres espanyoles. En total, fins a mitjans de març s'havien registrat un total de 210 víctimes mortals per accident de trànsit.

Menys contaminació

La qualitat de l'aire també ha millorat a les principals aglomeracions urbanes espanyoles. En concret, els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) han disminuït un 64%de mitjana a les ciutats de l'Estat després del decret de l'estat d'alarma pel coronavirus, segons assenyala un estudi de la Universitat Politècnica de València (UPV).

L'estudi en qüestió, realitzat pel Centre de Recerques Físiques de la UPV, indica que a les tres grans ciutats espanyoles les xifres han disminuït de manera dràstica: un 83% a Barcelona, un 73% a Madrid i un 64% a València.

Els científics de la UPV han analitzat una desena de ciutats i, excepte en el cas de Sevilla, on el NO2 s'ha reduït un 36%, a totes elles la reducció ha estat superior al 50%. En concret el percentatge ha estat del 66% a Bilbao, 55% a Màlaga i 52% a Saragossa.