12/05/2022
La ciclologística, una solució per al transport de mercaderies a les ciutats
Es publica la «Guia de Recomanacions per a l'impuls de la ciclologística en ciutats»

La Xarxa de Ciutats per la Bicicleta llança la «Guia de Recomanacions per a l'impuls de la ciclologística en ciutats», una publicació amb l'objectiu de sintetitzar els principals elements a tenir en compte a l'hora de desenvolupar projectes de ciclologística a través de microhubs a les ciutats.

 El sector logístic està protagonitzant una etapa de creixement, afavorit per la globalització dels mercats i els nous hàbits de consum que ha propiciat el comerç electrònic. Aquest creixement comporta un augment significatiu, en número i en quilòmetres recorreguts, de vehicles de transport de mercaderies circulant tant en carretera com per la xarxa viària de les ciutats.

 L'impacte ambiental d'aquesta creixent flota de vehicles pesants, circulant tot el dia i propulsats per motors de combustibles fòssils, no resulta gens menyspreable.

En aquest context, durant l'última dècada, s'han desenvolupat algunes iniciatives per part d'operadors logístics, petites empreses i algunes administracions locals, per a promoure alternatives de distribució i transport de mercaderies en l'àmbit urbà basades en la “ciclologística”, un subsector de la logística, que englobaria aquelles operacions de distribució urbana de mercaderies realitzades amb bicicletes o tricicles de càrrega (amb assistència elèctrica o sense), dins del mateix àmbit urbà, o com primera o última milla de cadenes logístiques interurbanes d'àmbit regional, nacional o internacional.

Si bé en alguns països de l'àmbit europeu la ciclologística està emergint i ocupant un espai com a solució per al transport de mercaderies a les ciutats, al nostre país subsisteix una part de l'activitat ciclologística impulsada fins avui dia, però sense aconseguir una quota de mercat rellevant i sense capacitat per a estendre o normalitzar el model en altres zones o nuclis urbans.

Actualment, a Espanya existeixen més de 50 empreses que es dediquen a la ciclologística, operant en 35 ciutats diferents, les quals ofereixen serveis de distribució urbana sostenible de mercaderies pel que aquesta guia també servirà per a conèixer la normativa dels cicles de càrrega per part de tots els actors que gestionen la mobilitat urbana, garantint així una correcta aplicació de la regulació existent.