04/04/2023
La Comissió orienta als estats membres sobre la planificació de la mobilitat urbana sostenible
Per reduir les emissions del transport i millorar la mobilitat urbana

La Comissió Europea ha adoptat una Recomanació destinada a orientar els estats membres a ajudar les seves ciutats a reduir les emissions del transport i millorar la mobilitat urbana. Les 430 grans ciutats situades al llarg de la xarxa de transport Trans-European Network (TEN-T), rebran ajuda per a desenvolupar els seus Plans de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS).

La Comissió recomana posar en marxa programes nacionals de suport a la planificació i aplicació de la mobilitat urbana, gestionats per una oficina especialitzada. El suport a les ciutats ha d'incloure material d'orientació, programes de formació i desenvolupament de capacitats, així com coneixements tècnics i ajuda financera. Es fomentarà l'aprenentatge entre iguals i la creació de xarxes entre ciutats i pobles mitjançant l'intercanvi de bones pràctiques.

També es preveuen campanyes coordinades de sensibilització i la Comissió convidarà a representants de les oficines nacionals de gestió de programes a col·laborar amb el nou Grup d'Experts en Mobilitat Urbana.

Com a continuació del Marc de Mobilitat Urbana de la Comissió de 2021, la Recomanació actualitza el concepte de PMUS per a integrar els últims avanços polítics i estratègies per a reduir les morts en carretera a les ciutats, abordar el canvi climàtic i fer ús dels nous serveis de mobilitat.