01/08/2023
Els Carrils Bici Solars: una revolució energètica a Europa
Ofereixen un òptim aprofitament de l'espai i contribueixen a la reducció d'emissions

En els últims anys, s'ha dut a terme una investigació entorn de la viabilitat de transformar carreteres i carrils bici en fonts d'energia mitjançant la integració de plaques fotovoltaiques en les seves estructures.

Un projecte destacat en aquest camp es troba a Friburg, Alemanya, on una empresa alemanya ha dut a terme una iniciativa revolucionària instal·lant el primer carril bici d'Europa sota una sèrie de panells fotovoltaics.

Aquesta revolucionària solució utilitza 912 mòduls fotovoltaics de vidre per generar aproximadament 280 MWh d'energia a l'any, destinats a subministrar els edificis de l'Institut Fraunhofer a Friburg.

La idea d’emprar carrils bici com a infraestructures fotovoltaiques no és nova, l’any 2015 els Països Baixos ja van inaugurar un carril bici que generava electricitat mitjançant energia solar.

Tot i això, aquesta tecnologia no va resultar sostenible a llarg termini a causa dels reptes relacionats amb els canvis de temperatura i les condicions climàtiques extremes. Malgrat aquest contratemps, l'experiència va ser valuosa i va contribuir al desenvolupament de noves solucions.

Avui dia, els Països Baixos han reprès l'aposta pels carrils bici solars, però aquesta vegada han implementat aproximadament 600 panells solars integrats en la capa superior del paviment.

Aquests panells s'estenen al llarg de 500 metres de la carretera provincial N285, entre l'A16 i Wagenberg. Aquest projecte forma part d'una iniciativa més àmplia anomenada "Zon op Infra" que té com a objectiu promoure l'ús de sistemes d'energia solar en diverses infraestructures, incloent-hi ferrocarrils, autopistes i ciclovies

El propòsit principal d'aquestes iniciatives és doble: fomentar la mobilitat sostenible mitjançant l'ús de bicicletes i, al mateix temps, generar energia renovable. Aquests carrils bici solars permeten un òptim aprofitament de l'espai i contribueixen de manera significativa als objectius de reducció d'emissions i mitigació del canvi climàtic.

Les perspectives futures de la tecnologia de carrils bici solars són esperançadores, ja que la seva aplicació podria estendre's a altres espais urbans i rurals. Això inclouria superfícies com vies de tren, autopistes, balcons, estanys i façanes per generar energia neta i sostenible.

Aquests avenços representen un pas significatiu cap a la transició energètica en zones urbanes densament poblades i contribueixen de manera activa en la lluita contra el canvi climàtic.