19/07/2023
Només 5 ciutats espanyoles compten amb una bona xarxa de vies per a ciclistes
Vitòria, València, Sevilla, Barcelona i Sant Sebastià impulsen l'ús diari de la bicicleta

Espanya destaca com un dels països amb més iniciatives de transport eficient, tot i que només cinc ciutats són pioneres en el disseny adequat de les seves xarxes de bicicletes, segons l'informe 'Smart Cities' de l'EAE Business School. Vitòria, València, Sevilla, Barcelona i Sant Sebastià lideren en aquest aspecte, ja que impulsen l'ús diari de la bicicleta per fomentar els desplaçaments sostenibles.

En els últims anys, l'ús de la bicicleta ha guanyat popularitat com un dels principals mitjans de transport en entorns urbans. No obstant això, l'informe revela que les ciutats espanyoles encara no estan prou preparades en termes d'infraestructura per a la circulació en bicicleta. Per aquest motiu, moltes ciutats han optat per reinventar l'ús de la bicicleta en la vida quotidiana amb l'objectiu de promoure la mobilitat sostenible.

Un exemple destacat és Barcelona, que des del 2015 ha duplicat la seva infraestructura exclusiva per a ciclistes i s'espera que aquesta tendència continuï gràcies als fons “Next Generation”. Tot i això, l'informe subratlla el repte que implica trobar un equilibri entre l'augment dels carrils bici i la circulació i estacionament dels vehicles privats a la ciutat.

L'informe també destaca la importància dels sistemes de bicicletes compartides com una eina efectiva per optimitzar l'ús de la bicicleta. Espanya ocupa el tercer lloc a escala mundial en nombre de bicicletes compartides, només per darrere de la Xina i França. Madrid, Andalusia i Catalunya són les comunitats autònomes amb més disponibilitat de flotes de bicicletes i patinets elèctrics.

En relació amb la mobilitat sostenible, la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle s'ha convertit en un objectiu crucial. El sistema de transport a Espanya és responsable del 29,6% d'aquestes emissions. En aquest context, el tren es presenta com una alternativa respectuosa amb el medi ambient, ja que la meitat de la flota de Renfe a Espanya està composta per trens de tracció elèctrica, la qual cosa contribueix a la reducció d'emissions.