10/01/2022
Nou marc de mobilitat urbana de la UE
Per a impulsar la transició cap a una mobilitat urbana més segura i sostenible a Europa

La Comissió Europea ha fet públic el seu nou Marc de Mobilitat Urbana per a impulsar la transició cap a una mobilitat urbana més segura i sostenible.

Per a fomentar aquesta mobilitat, la Comissió té previst enfortir el paper dels Plans de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) i publicar a la fi de 2022 una recomanació als Estats membres sobre els programes nacionals per a fer costat a les regions i ciutats en la implementació de plans de mobilitat urbana sostenible eficaces que ajudaria a aconseguir els objectius de la UE. 

Per a això, es continuarà treballant per a perfeccionar els indicadors integrals per a la recopilació de dades de mobilitat urbana (SUMI), millorar la logística d'emissions zero (inclosa la recopilació de dades) i la seguretat dels dispositius de micro mobilitat.

El nou Marc de Mobilitat Urbana forma part del Pacte per a una Mobilitat Eficient i Verd a Europa, que inclou un pla d'acció per a impulsar els serveis ferroviaris de passatgers transfronterers i de llarga distància. El seu objectiu és aconseguir la descarbonització del transport a les ciutats, amb l'electrificació de la flota, el canvi modal, el foment de maneres més actives i un millor transport públic. Però segons estudi de Mobilitat Urbana de l’EIT Urban Mobility que modela la transició de la mobilitat urbana cap als objectius d'aquest Pacte, s'estima que les ciutats europees necessitaran inversions addicionals de 86.000 milions d'euros en mobilitat urbana sostenible en comparació amb les operacions habituals.