21/04/2021
Nou projecte europeu de millora de la seguretat viària
"EU Road Safety Exchange"

Dotze països de la UE han unit esforços en un nou projecte comunitari que busca superar reptes com l'excés de velocitat, la seguretat de les infraestructures i la millora de la seguretat dels vianants i els ciclistes.

"Intercanvi per a la seguretat viària de la UE" (EU Road Safety Exchange) és un projecte finançat per la UE, en el qual experts d'Àustria, Bulgària, Espanya, França, Grècia, Irlanda, Lituània, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania i Suècia, posaran en comú idees intel·ligents per a millorar la seguretat viària. 

Encara que les carreteres europees són les més segures del món i la seguretat viària ha millorat considerablement en les últimes dècades, el nombre de morts i de ferits greus en les seves carreteres continua sent massa elevat. Al 2018, va haver-hi més de 25.000 víctimes mortals en accidents de trànsit. Encara que suposa una disminució del 21% en comparació amb 2010, només és un 1% menys que en 2017.

A més, existeixen diferències considerables en termes d'eficàcia de la seguretat viària en els diferents Estats membres de la UE. Aquest projecte d'intercanvi d'informació per a la seguretat viària, de tres anys de durada, té per objecte abordar aquestes disparitats.

Experts en transport dels dotze països participants cooperaran per a compartir les millors pràctiques relacionades amb la reducció de la velocitat i la creació d'infraestructures segures, i millorar el compliment de la normativa, la recopilació de dades i la seguretat dels vianants i els ciclistes en les zones urbanes.

El projecte està sent gestionat pel Consell Europeu de Seguretat en el Transport (CEST), una ONG líder en matèria de seguretat del transport que treballa amb experts en seguretat viària de tota la UE. 

La Comissió Europea i els Estats membres de la UE s'han compromès a aconseguir un nou objectiu: reduir el nombre de víctimes mortals i ferits greus en les carreteres en un 50% entre 2020 i 2030. En aquest context, aquest projecte ha de contribuir a reduir la sinistralitat viària a les carreteres europees.