15/10/2021
Nou senyal per a protegir els usuaris vulnerables a les ciutats
D'advertiment de perill d'angles morts en vehicles de transport de passatgers i mercaderies

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha donat a conèixer la creació d'un nou senyal d'advertiment de perill d'angles morts en vehicles de transport de passatgers i mercaderies.

L'objectiu d'aquest senyal és advertir als usuaris vulnerables el perill que suposa situar-se en alguna d'aquestes zones no visibles quan s'aproximin a aquests vehicles senyalitzats, i puguin posicionar-se en un lloc on siguin visibles, per així evitar riscos.

Aquest senyal és una primera mesura emmarcada en un conjunt d'accions que s'estan adoptant a la Unió Europea per a la disminució del risc d'accident mitjançant la millora de la visibilitat del conductor en furgonetes de repartiment, autobusos i camions

Els motius que han portat a la DGT a crear aquest nou senyal són diversos:

-   una elevada sinistralitat d'usuaris vulnerables

-   el canvi en la mobilitat urbana i per tant en la seguretat viària

-   l'augment de la mobilitat del vianant, ciclista, amb motocicleta i en VMP a les ciutats.

-   l'envelliment de la població

-   l'increment del trànsit de vehicles comercials i pesats pel creixement de l'activitat logística i els lliuraments de comerç electrònic, que en algunes ciutats arriba al 25% del parc circulant.

Aquest nou senyal està en línia amb iniciatives similars en procés d'implantació en altres països europeus com França i Alemanya o Àrea Metropolitana de Londres. I ha estat fruit del treball amb ajuntaments com els de Barcelona, Madrid, Saragossa i Logronyo i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que, de manera conjunta amb la DGT, han dissenyat aquest nou senyal.