10/12/2021
Noves reformes de la Llei de Trànsit i Seguretat Viària
S'aprova el nou text de la Llei de Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària

El Congrés dels Diputats ha aprovat la modificació al text refós de la Llei de Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària.

L'objectiu d'aquesta modificació normativa ha estat actualitzar diversos preceptes de la Llei relativa al Permís per Punts, que eren necessaris actualitzar per a millorar l'eficàcia del sistema, adaptar-la als temps i reforçar la seguretat viària. A més, s'han modificat d’altres articles per tal de fer una Llei més oberta i orientada a la nova mobilitat present i futura.

Principals novetats

Més seguretat per als ciclistes. S'incrementa la seguretat dels ciclistes fent obligatori, en vies amb més d'un carril per sentit, canviar de carril quan es procedeixi a avançar a ciclistes o ciclomotors. També es prohibeix parar o estacionar en carril bici o en vies ciclistes.

Menors, alcohol i drogues. Els conductors menors d'edat de qualsevol vehicle (ciclomotors, permís AM, motos fins a 125cc, bicicletes i vehicles de mobilitat personal) no podran circular amb una taxa d'alcohol superior a 0, tant en sang com en aire espirat.

Alcoholímetre antiarrencada (Alcoholock) obligatori per als vehicles de transport de viatgers per carretera que es matriculin a partir del 6 de juliol de 2022. Aquests vehicles estan obligats a portar instal·lada una interfície per a la instal·lació d'aquests dispositius. Es tracta d'una mesura demandada pel sector del transport de viatgers per carretera.

Avançaments. Se suprimeix la possibilitat que turismes i motocicletes puguin depassar en 20 km/h els límits de velocitat en les carreteres convencionals quan avancin a altres vehicles.

Restriccions en Zones de Baixes Emissions. S'introdueix una nova infracció greu per no respectar les restriccions de circulació derivades de l'aplicació dels protocols davant episodis de contaminació i de les zones de les baixes emissions. La Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica obliga als municipis de més de 50.000 habitants a establir Zones de Baixes Emissions.

Conducció autònoma. Per primera vegada es recull en la legislació espanyola, referències al vehicle automatitzat en diversos articles de la Llei de Trànsit.

Totes aquestes novetats entraran en vigor tres mesos després de la publicació de la Llei en el Butlletí Oficial de l’Estat.