08/02/2022
Publicat el Manual de característiques tècniques dels vehicles de mobilitat personal
Document normatiu que recull les característiques tècniques que han de complir els VMP

Ja ha entrat en vigor el Manual de característiques dels vehicles de mobilitat personal elaborat per la Direcció General de Trànsit (DGT), un document normatiu en el qual es recullen les característiques tècniques que han de complir els VMP per a poder circular per les vies i l'obligació que aquests vehicles hagin estat certificats pels organismes competents.

En els darrers anys, la presència d'aquests vehicles (especialment els patinets) per les ciutats espanyoles és una realitat que està modificant, juntament amb altres factors, la seva mobilitat. Segons diverses estimacions, hi ha més 1 milió de VMP circulant cada dia per les ciutats.

L’any 2020 van morir 8 usuaris de vehicles de mobilitat personal, 97 van resultar ferits hospitalitzats i 1.097 van ser ferits no hospitalitzats.

QUINES CARACTERÍSTIQUES HAN DE COMPLIR?

· Hauran de disposar d'un indicador d'informació visible en el qual consti la velocitat a la qual va (25 km/h com a màxim) i el nivell de bateria.

· Sistema de frenada. Tots els vehicles destinats al transport personal hauran de disposar de dos frens independents, amb una desacceleració mínima de 3,5 m/s2.

· Visibilitat: Els vehicles de mobilitat personal han d'estar equipats de catadiòptric frontal (blanc), en tots dos laterals (blanc o color groc auto) i al darrere (vermell). A més, la llum de fre haurà d'estar diferenciada o combinada amb la llum posterior.

· Avisador acústic per a tota mena de VMP i en el cas de mercaderies o altres serveis hauran de portar també avisador de marxa enrere.

· Sistema d'estabilització en aparcament, per a evitar els VMP caiguts enmig dels carrers i guardar un cert ordre a les ciutats.

· Porta Identificador. Els VMP hauran de portar a la part posterior del mateix un espai per a dur una identificació o etiqueta de registre.

A més de totes aquestes característiques tècniques, al manual es detallen altres característiques més orientades a qualitat (integritat estructural i compatibilitat electromagnètiques, resistència a la humitat, protecció de bateria davant temperatures elevades, superfícies antilliscants…)