08/06/2022
Suport públic a les mesures polítiques en matèria de seguretat viària
Informe en relació amb 15 possibles mesures polítiques en el camp de la seguretat viària

Les dones i les persones grans en general secunden més les mesures de seguretat viària, i les cultures amb un alt nivell d’“independència” són menys favorables a noves accions. Aquestes són dues de les conclusions més importants que recull l'informe d’ESRA en relació amb 15 possibles mesures polítiques en el camp de la seguretat viària.

L'informe, basat en una enquesta per a descobrir el suport públic a possibles noves mesures de seguretat viària en 48 països de tot el món, presenta i analitza el nivell de suport a les mesures considerades, incloses les diferències entre regions del món, països, grups d'edat i gènere. El suport a les mesures també es compara amb les actituds cap a les normes de trànsit existents, el nombre de morts en carretera i les característiques de la cultura nacional.

L'informe destaca que les mesures polítiques contra la conducció sota els efectes de l'alcohol són ben rebudes per la majoria dels enquestats en gairebé tots els països participants. Fins i tot la mesura de tolerància zero, la menys popular per a l'alcohol, rep el suport de dos terços dels participants. Un altre tipus de mesura que compta amb un gran suport a Europa és l'ús obligatori del casc per a tots els conductors de ciclomotors i motociclistes: el 89,6% està a favor.

L'informe revela una diferència notable en dos percentatges per a l'ús de material reflector en la foscor. A Europa, el 85,3% està d'acord que els ciclistes portin aquest material mentre circulen, però només el 57,7% creu que s'hauria d'aplicar la mateixa mesura als vianants.

La distracció és la causa de molts accidents, i veiem que els usuaris de la via són conscients d'aquest perill. 34 dels 48 països estan a favor de prohibir l'ús de qualsevol mena de telèfon mòbil per part dels conductors d'automòbils (de mà o mans lliures). Les mesures per als vianants són menys populars; només 18 països donen suport a la prohibició d'auriculars o auriculars per a vianants. El grup d'edat més jove (18 a 24) és el menys partidari de les mesures contra la distracció.

L'enquesta conclou que el nivell de suport públic a les mesures polítiques, la majoria de les quals tendeixen a limitar la llibertat personal, és més alt del que solen suposar els polítics. No obstant això, continua sent important que els formuladors de polítiques informin el públic sobre la rellevància de les noves mesures i els beneficis anticipats, al mateix temps que reconeixen que podria haver-hi efectes secundaris negatius com la limitació de la llibertat o fins i tot costos addicionals.

ESRA és una iniciativa internacional conjunta d'organitzacions de recerca i instituts de seguretat viària coordinada per l'institut Vies, i l'acrònim significa E-Survey of Road Users' Attitudes.